top of page
  • Foto van schrijverFilip Lowette

Elke team-samenwerking is een spiegelpaleis

De mensen die je leidt, de organisatie waar jij de leiding hebt: dat is steeds voor een deel een spiegel van waar je vroeger als kind mee te maken kreeg. De dynamieken die zich met je collega’s en medewerkers afspelen en hoe jij daar nu mee omgaat, zijn deels een echo van wat je vroeger overkwam en hoe je er toen mee omging.

Thuis had ik ongemerkt geleerd dat ik er alleen voorstond, dat ik de dingen zelf moest doen. Toen ik mijn eerste team leidde, deed ik veel zelf en gaf ik graag impulsen en aanmoediging om initiatief te nemen. Voor mijn team, dat door mijn voorganger zeer strak was geleid, was mijn stijl in het begin een verademing. Maar wanneer een medewerker te lang in zijn eentje was bezig geweest en me niet op de hoogte had gehouden, kon ik strak ingrijpen. Dat bracht hen in verwarring. Pas vele jaren later begreep ik dat dit een spiegel was van hoe het er thuis aan toe ging: ik had veel vrijheid (mede door verwaarlozing) en plots kon er heftig ingegrepen worden (en was ik zeer verward).

Natuurlijk speelt die spiegel omgekeerd ook bij collega’s en medewerkers. Want voor hen ben jij de spiegel waar zij in kijken. De dynamieken waar zij in terecht komen in hun contact met jou en hoe zij daarmee omgaan, zijn voor een deel een echo van hùn verleden en hoe zij daar toen mee omgingen. In mijn voorbeeld hierboven waren er mensen die veel structuur, leiding en voorspelbaarheid nodig hadden. De ruimte die ze van mij kregen, konden ze niet aan. Ik kon de steun en waarderende leiding die zij nodig hadden (en ik zelf gemist had), niet bieden. De wisselwerking tussen al deze persoonlijke histories: elke team-samenwerking is een soort spiegelpaleis.

Als je deze wisselwerking constructief aanpakt, geeft dat kansen om te ontdekken waar dergelijke spiegelende patronen resoneren met jouw levensverhaal. Op dat moment staan er jou als leider twee dingen te doen: onderzoeken wat van jou is en daar verantwoordelijkheid voor nemen; én tegelijkertijd helder krijgen wat van de ander(en) is. Wanneer je jouw aandeel helder hebt en actieve stappen neemt, is het je taak als leider de anderen op hun aandeel aan te spreken. Dat geeft hen dan weer een leermogelijkheid.

Tot mijn veertigste hield ik die spiegel ver van mij af. Ik vond hem bedreigend; ik liep er letterlijk van weg. Toen kwam de dag dat ik kon zien dat wat buiten mij gebeurt en de dynamiek die ik mede veroorzaakte, een open deur zijn: een uitnodiging om mezelf beter te leren kennen, anders te leren kijken en voelen én vrijer te leven.

Ben je benieuwd naar een heldere kijk op patronen waar je telkens weer in terecht komt? Heb je de moed om in de spiegel te kijken? Heb je het verlangen om te onderscheiden wat van jou is en wat niet? Dan heb ik iets voor jou. Een leergang op jouw maat waar je van binnenuit leert. Lees hier meer over Ontdek je Eigen Frequentie.


Of speelt er van alles in jullie directieteam dat veel nutteloze energie kost? En zijn jullie bereid samen elkaars spiegels beter te begrijpen?

Neem gerust contact met me op of meld je aan voor een vrijblijvende intake.

Welkom!

Filip Lowette +32 475 448719 flow@lowette.be

Comments


bottom of page