top of page
  • Filip Lowette

Doorzie je eigen verhalen


Wanneer je terecht gekomen bent in een patroon of gelijk welke emotionele reactie, vertel je jezelf een verhaal over wat er gebeurt. Maar dat verhaal komt uit het verleden. 'Gisteren, toen mijn medewerker in de vergadering zo naar mij keek ... '. Als iemand 'op zo'n manier' naar jou kijkt, wordt er bij jou op een inwendige knop gedrukt. Of als iemand je vandaag aan de koffiemachine je naar de vergadering van gisteren vraagt en jij weer terugdenkt aan die blik. En daarmee herstart de film weer in je hoofd. Maar die gaat over het verleden en versluiert je bewustzijn nu. Elk verhaal rakelt ook weer de gevoelens op die bij het verhaal horen, en daarmee ontgaan je de gevoelens die horen bij wat er nu is: gewoon een gesprek aan de koffiemachine.


Onze mind (persoonlijkheid, ego, hoe je het ook wil noemen) verzint en toont verhalen. Dat doet hij de hele tijd. Dat is een van haar kernprocessen. Als we de verhalen gaan geloven, kunnen we gevangen geraken binnen onze verhalen. Ze lijken ook zo echt. En de mind is creatief en maakt eindeloos veel varianten: ik ben niet xx genoeg, ze moeten mij niet, er is nooit xx genoeg, ik moet hier weg, het is niet eerlijk, ik moet me aanpassen, die persoon/groep is niet te vertrouwen enz. En we kunnen die innerlijke verhalen zo sterk gaan geloven, dat ze ons leven gaan doordesemen. Je gaat echt geloven dat je echt zo bent of anderen echt zo zijn. Oude, overjaarse overtuigingen en oude, ongelukkige verhalen.


Ben je leidinggevende? Dan zijn dit voorbeelden van veronderstellingen en verhalen-in-je-hoofd die je misschien bent gaan geloven. Lees even mee, en voel eens welke van deze je intussen bent gaan geloven.

  • Ik moet een oplossing/antwoord kunnen bieden.

  • Ik moet de controle blijven houden.

  • Ik moet alles aankunnen.

  • Ik moet begripvol zijn.

  • Mij lukt het wel.

  • Ik moet streng zijn.

  • Ik moet het goede doen.

  • Mijn deur moet open staan / Ik moet bereikbaar zijn.


Herken je er één of meer van? Ze tollen misschien ongemerkt in je hoofd rond als een liedje waar je niet van af geraakt. En ze worden tot verhalen die je verlammen. Als je het verhaal tijdig waarneemt, word je weer vrij om te zien wat er in dit moment, in deze situatie, met deze collega of medewerker in deze bespreking nodig is.


Hoe kom je dan uit zo'n patroon of geconditioneerde reactie? Niet altijd gemakkelijk, en er zijn vele manieren. Hier is er eentje die dwars door alles heen kan snijden. Keer terug naar hier en nu. Kijk rond je: kijk aandachtig naar wat je ziet. Kijk in je: loop even met je aandacht doorheen je lichaam en merk wat je fysiek voelt, warm, koud, druk. Richt je aandacht op een geluid. Of kijk aandachtig naar de letters van de zin in deze tekst die je nu aan het lezen bent, de zwarte tekentjes op een witte achtergrond.


Je aandacht plots verschuiven onderbreekt het verhaal en brengt je weer naar nu. Misschien valt de kale, eenvoudige, kleine waarneming je in het begin tegen, maar het is wel nuttiger dan verloren te zijn in het grote alles overheersende verhaal of het patroon of de emotionele reactie waarin je terecht was gekomen.

Je bent weer in de tegenwoordige tijd. Nu lees je weer anders, voel je weer anders. Van hieruit kan weer een nieuwe beweging komen. Een antwoord of reactie die hoort bij wat er hier en nu gebeurt, niet gewoon een herhaling en gewoonte uit het verleden. Of een milde glimlach: ik zat net weer in mijn oude patroon, het was er weer.


Wil je je eigen patronen onderzoeken, omdat je merkt dat ze je in de weg staan? Wil je vrijer en meer ontspannen zijn in je werk en thuis? Dan heb ik iets voor je. Lees hier meer over Ontdek je Eigen Frequentie, een leergang waarin vertragen, helder waarnemen centraal staan. Dan kun je de realiteit weer zien zoals die is.


Interesse? Neem gerust contact met me op of meld je aan voor een vrijblijvende intake.


Welkom!


Filip Lowette +32 475 448719 flow@lowette.be


Opmerkingen


bottom of page