top of page
  • Foto van schrijverFilip Lowette

Wat wil blijven zoals het is, raakt in de problemen


Verandering en aanpassing, het zijn constanten in ons leven. Blijven staan, of ademloos vasthouden aan wat veilig lijkt of aangenaam: op de lange duur neemt het meer weg dan het oplevert.

Het is een levenswet: wat wil blijven zoals het is, raakt in de problemen.

Er is een prachtige zegswijze die verwijst naar een andere mogelijke houding: ‘Als de wind opsteekt, kun je een muur bouwen en schuilen, of een windmolen bouwen en de kracht van de wind benutten.’ Dat is een veerkrachtige houding. Zij verwijst naar meegaan met de stroom der dingen en naar wat je uit de problemen kan houden.

We maken allemaal periodes mee waarin we ons gekneld voelen tussen de droevige zekerheden van wat we nu hebben en het verlangen maar ook de angst om te veranderen of een stap in het onbekende te zetten. Dat is een weegschaal met aan de ene kant huivering voor verandering en aan de andere kant het spannende verlangen naar iets anders. Dat is een bibbergebied. Dat is heel begrijpelijk. Je weet immers wat je hebt, maar nog niet wat je krijgt als je loslaat wat je hebt.

Er is nog een levenswet: wat je aandacht schenkt, groeit.

Als je niets doet of je terugtrekt in de huivering voor verandering, kies je dus voor het gemak van de zekerheid. Als je je nestelt in dit gemak, geef je dat dus aandacht. Dat deel van de weegschaal wordt zwaarder. En dat voedt dan gedachten en acties die het droevige van dit ‘comfort’ maskeren. Ik schrijf ‘comfort’ tussen aanhalingstekens, want het voelt immers slechts aan de oppervlakte comfortabel.

Uit mijn eigen ervaring weet ik echter: zodra ik me meer richt op het verlangen, maak ik dat andere deel van de weegschaal zwaarder. Contact maken en houden met het verlangen, ook al is lang nog niet duidelijk wat dit concreet zal opleveren, maakt ruimte voor een nieuwe energie. Dat is de energie die veerkracht stuwt. De energie die je omkeert richting bibbergebied. De energie die de moed levert om de angst wel ernstig te nemen, en dan toch de stap te zetten die de situatie, of op een dieper niveau je ziel, van je vraagt. Als je aandacht geeft aan je verlangen, zal zich op het gepaste moment en van binnenuit tonen wat je te doen staat en wat je daarin aankan. En dat is veel meer dan wat je denkt dat je aankan. Vertrouw daar maar op.

Stilte en ruimte dienen deze spanning van het nog niet weten. Want een diepere laag in je weet haarscherp wat het best is voor jou. Vertrouw ook daar maar op.

Ben jij in een periode waar je worstelt met verandering en aanpassing? Of wil je contact krijgen met die diepere laag in je die haarscherp aangeeft wat best is voor jou? Dan heb ik iets voor je. Lees hier meer over Ontdek je Eigen Frequentie, een leergang op jouw maat waar je van binnenuit leert.

Interesse? Neem gerust contact met me op of meld je aan voor een vrijblijvende intake. Welkom!


Filip Lowette +32 475 448719 flow@lowette.be


Comments


bottom of page