top of page
  • Foto van schrijverFilip Lowette

Organisatieontwikkeling verloopt via persoonlijke ontwikkeling


De stichtster van een consultancybedrijf overlegt met haar sleutelspelers-mede-aandeelhouders over de overdracht van taken en rollen. De komende vijf jaar wil ze immers geleidelijk minder werken, haar pensioen voorbereiden, de leiding overdragen en uiteindelijk haar aandelen kunnen verkopen.


Met zijn vieren overlopen ze welke externe en interne rollen zij graag op verschillende termijnen zou willen doorgeven. Deze aanpak brengt helderheid en levendigheid in het gesprek. Er zijn enkele rollen die gemakkelijk aan collega’s kunnen gekoppeld worden. Daar is snel eensgezindheid over. Maar er blijven ook rollen waarvoor niet vanzelf interne kandidaten in gedachten komen. Het gesprek vertraagt en er vallen wat langere stiltes.


Onverwacht biedt Ellen, een vroege veertiger, zich aan: ‘En als ik nu eens geleidelijk enkele rollen zou overnemen?’

Iedereen is aangenaam verrast, want in het kernteam is zij de eerder stille volger dan de leider. De stichtster zegt dat ze blij is dat Ellen zich kenbaar maakt. Ellen legt uit in welke vier rollen ze de komende jaren wel zou willen groeien. Daar zitten twee rollen bij die erg mensgericht zijn. Ogen gaan de kring rond. Naast het enthousiasme verschijnt bij de collega’s nu ook scepsis.


Ellen is de stille, trouwe, harde werker. De figuur waarvan je soms pas merkt hoe cruciaal ze was wanneer ze er niet meer is. Omdat ze bijzonder methodisch werkt, is zij ook zeer efficiënt en in vele taken heel goed. Dat is handig in een kleine organisatie waar vele taken en rollen geen full time bemanning vereisen. Maar door haar natuurlijke focus op taken en resultaten is de mensgerichte kant nog weinig ontwikkeld. Dat wordt een uitdaging als ze consultants zal moeten coachen en groepsdynamiek in goede banen leiden.


‘Wat ben ik blij dat je jezelf hiervoor aanbiedt en initiatief neemt’, zegt de stichtster. Ellen straalt en vertelt ook over de uitdaging die ze hiermee voor zich ziet en welke hulp ze daarin verwacht. De collega’s vullen aan met voorbeelden van waar ze nu wel eens vastloopt in haar omgangsstijl. Ze knikt en kan de uitdagende feedback horen. ‘Ik wil hierin groeien en dat zal tijd vergen.’

‘Ik moedig je aan om jezelf te leren kennen, zodat jij deze rollen op jouw eigen manier zal kunnen vervullen. Zou je bereid zijn een groeitraject te volgen?’ Ellen knikt: ‘Dat maakt de uitdaging nog mooier. Want zo goed ken ik mezelf nog niet.’


Herken je in jezelf of in een collega de uitdaging van Ellen hierboven? Wil je groeien en voel je de noodzaak om jezelf beter te leren kennen en is er tegelijk ook schroom? Dan heb ik iets voor je of voor je collega.

Lees hier meer over Ontdek je Eigen Frequentie, een leergang op jouw maat waar je van binnenuit leert over jezelf, over hoe omgaan met anderen en over jouw mensgerichte kant van leiding geven.

Interesse? Neem gerust contact met me op of meld je aan voor een vrijblijvende intake. Welkom! Filip Lowette +32 475 448719 flow@lowette.be

Comentários


bottom of page