top of page
  • Foto van schrijverFilip Lowette

Uit je hoofd, in je lichaam

‘Ik zou de grote tetteraar daarboven wat stiller willen krijgen’ of ‘Ik zou wat meer uit mijn hoofd willen blijven’ of ‘Ik kan mijn gedachtenmolen niet stilzetten’. Heb je die behoefte ook wel eens: uit je hoofd raken? Misschien razen net in deze onvoorspelbare en ambigue tijd gedachten meer nog dan anders door je hoofd.

In vele wijsheidstradities bestaan er goede hulpmiddelen om je meer uit je hoofd te krijgen. Ze helpen je zakken in een (fysiek) andere laag: meer in je ademhaling, in je buik en bekken, in je hart. Maar als je meer in je lichaam wil ‘wonen’ en goed contact met je lichaam wil hebben, dan hoort bij je lichaam ook je hoofd en wat daarin zit en gebeurt.  Uit je hoofd en in je lichaam betekent daarom ook: goed contact met je hoofd. Niet alleen laag blijven (met je aandacht bij je adem en je aarding), ook hoog aanwezig zijn (met je aandacht gedachten waarnemen zonder je daarom aan hen te hechten). In je lichaam zijn is dus meer dan alleen lager ‘dan je hoofd’ zijn.

Als je het verlangen uitspreekt dat je uit het hoofd en in het lichaam wil zijn, bedoel je misschien iets anders. Je wil uit de drukte, de onmacht tegenover de gedachtestromen, de naar buiten-gerichtheid en meer contact krijgen met je binnenwereld. 

De vragen in de eerste regel hierboven worden vaak vanuit een zwaarte en lijden gesteld. Totdat je na wat bewustwording en oefening dit alles kunt zien voor wat het ook is: een spel! Tussen hoofd en lichaam zakken en weer stijgen en het hele lichaam beleven. Van top tot teen en terug. Je lichaam is het instrument, het vehikel waarvan bewustzijn zich in jou bedient. Eenvoudige aandacht naar binnen brengt je in contact met het levendige energieveld in je. De fijne trilling in je handen, armen, benen enz. Wanneer je dat aandacht schenkt, verminderen en verstommen gedachtenstromen. Want je aandacht kan niet bij twee dingen tegelijk zijn. Door die verstilling word je een innerlijke ruimte gewaar. Dat is de ruimte in je waarin als vanzelf jouw eigenheid gevoed wordt. Ze is anker en compas tegelijk. Inspiratie voor elke activiteit start vanuit rust en stilte. Dit contact met je lichaam, deze aandacht voor je binnenwereld maakt ruimte in je vrij waardoor je wakkerder en aanweziger en creatiever bent in vergaderingen, in gesprekken, in beslissingen, eigenlijk overal. 

Wil jij je binnenwereld meer het startpunt laten zijn van wat jou in de buitenwereld in beweging brengt? Wil je daarbij je ‘denk-kwaliteit’ verrijken met je gevoelswereld en je intuïtie?

Dan heb ik iets voor je. Lees hier meer over Ontdek je Eigen Frequentie, een leergang op jouw maat waar je van binnenuit leert.

Interesse? Neem gerust contact met me op of meld je aan voor een vrijblijvende intake. Welkom! Filip Lowette +32 475 448719  flow@lowette.be

Comentarios


bottom of page