top of page
  • Filip Lowette

Snelheid doodt gevoel


Het centrale idee van deze blog is heel eenvoudig: snelheid doodt voelen. Met andere woorden: als je gevoelens krijgt die je eigenlijk niet wil voelen, is een goede manier om daar van af te geraken te versnellen. Nog wat drukker bezig zijn, nog wat sneller door de winkelstraat stappen, sneller spreken of varianten daarvan.

Misschien ken je iemand die je doet denken aan het Duracell konijn. Snel snel, druk druk. Of misschien herken je jezelf daarin: altijd tegen 100km per uur bezig zijn? Stel dan even de vraag: waarom? Is er iets waar ik weg van hol? Wat zou er gebeuren als ik vertraag? Weet je nog waar, wanneer of waarom je je deze snelheid en drukte hebt eigen gemaakt? Is er een innerlijke stem die je aanport om sneller te gaan, bezig te blijven, meer te bereiken? Wie heeft je dat ooit gezegd? Heb je ooit geprobeerd om te vertragen, gewoon om te verkennen wat dat zou geven?

Gevoelens hebben tijd nodig om zich te tonen. Daarom zorgt vertraging voor de ruimte die gevoelens nodig hebben om aan te oppervlakte te komen. Alle soorten gevoelens: blij en verdrietig, plezier en pijn, opgewektheid en teleurstelling. Gewoonlijk zijn de eerste gevoelens waarvan je je bewust wordt ook de meest intense. Laat dat je niet ontmoedigen. Zo intens zullen ze ook niet blijken te zijn, en daarna valt het vaak ook best mee.

Nadat de eerste intense gevoelens opgekomen zijn en doorgestroomd, zullen waarschijnlijk andere gevoelens zich tonen. Misschien gevoelens die je nooit eerder opmerkte. Veel subtielere dan je gewoon bent waar te nemen. Allemaal zijn ze de moeite waard. Gevoelens informeren je. Informatie over wat er écht in jou leeft en gaande is, over wat je wil en nodig hebt. Dat kan wel eens anders zijn dan wat je denkt dat je zou moeten voelen of moeten willen.

Er is tijd nodig om wat je echt voelt te kunnen losmaken van wat je denkt dat je zou moeten voelen. Dat is normaal en OK. Maar als je de tijd zijn tijd niet gunt, kan dat sorteren niet gebeuren en kan het gebeuren dat 'moeten' de diepere gevoelens overstemt. Als je de tijd niet neemt om te (leren) luisteren naar je innerlijke stem, zal je nooit horen wat ze je tracht te vertellen. En dat kan leiden tot slechte keuzes en verwarrende beslissingen. Beslissingen die je later betreurt. Beslissingen waar je later op terugkijkt en van denkt: 'Ik wist toen eigenlijk al dat het een slechte keuze was; waarom heb ik dat gedaan?'

Vertraag. Geef jezelf de tijd en ruimte om je diepere gevoelens te leren kennen. Verwelkom ze, ook al is het spannend en voel je weerstand. Luister naar je innerlijke stem, waar je meestal voorbij rent. Misschien heeft ze je je iets belangrijks te vertellen.


Ken je dat: dat iets gebeurt of jou iets gezegd wordt en in een flits voel je je gevoel verdwijnen? Zou je daar weer contact mee willen maken? Dan heb ik iets voor je. Lees hier meer over Ontdek je Eigen Frequentie, een leergang waarin vertragen, helder waarnemen en de verbinding tussen denken en voelen centraal staan.

Interesse? Neem gerust contact met me op of meld je aan voor een vrijblijvende intake.

Welkom!

Filip Lowette +32 475 448719 flow@lowette.be


Comentarios


bottom of page