top of page
  • Foto van schrijverFilip Lowette

Op twee lagen luisteren

Ze gaan even samenzitten. Een korte voortgangsbespreking over de vormgeving van de nieuwe productbrochure. Zij is de ervaren directeur, hij de ervaren productmanager. Zij luistert op twee lagen. Op de inhoudslaag. Daar hebben ze het over hoe afbeeldingen de tekst nu beter ondersteunen dan in de vorige versie; over wat krachtiger formulering van die ene paragraaf; over de timing met de drukker en de webversie. Ze luistert tegelijk ook op de gevoelslaag. Op die diepere laag pikt ze signalen op: over zijn verlangen om weer prachtig werk af te leveren en de afstand die hij ervaart met de fotograaf, over het vertrouwen dat het uiteindelijk wel weer goed zal komen en de teleurstelling dat het altijd zo lastminute is. Wanneer ze deze signalen checkt, knikt hij. Hij voelt zich gehoord. Zij nodigt hem uit om in de volgende productgroupmeeting te komen vertellen hoe hij het volgende keer zou aanpakken. Hij glimlacht dat hij dat graag zal doen. Acht minuten bespreking. Nuchter en efficiënt, en ook: verbonden en warm.

Een korte, zakelijke ontmoeting waarin de leider zowel bedding biedt als richting geeft. Bedding, zodat ze zich beiden kunnen en durven tonen zoals ze zijn. Richting, zodat deadline en doelstelling gediend worden en de waarde(n) van product en bedrijf geborgd zijn.

‘De relatie draagt de inhoud’ is een krachtig principe van verbindend leiderschap. De kwaliteit van elke ontmoeting, groot en klein zoals hierboven, is wat de relatie in staat stelt om de inhoud te dragen.

De kwaliteit van de ontmoeting staat op enkele poten: als leider moet je aanwezig zijn in jezelf, openstaan voor de ander en voor wat er in het contact ontstaat.

Het ideale vind ik als ik voor de helft contact heb met mezelf (mij van mijn lichaam gewaar ben, mijn gevoel open) en voor de andere helft betrokken ben op de andere en ons onderwerp. Van daaruit volg je seconde per seconde wat er in het contact ontstaat.

Elke ontmoeting is een tweerichtingsstraat, houdt openstaan voor de ander en beweging van twee kanten in. Als leider ligt de eerste verantwoordelijkheid om het contact en de ontmoeting tot stand te brengen bij jou. Ik bedoel met tot stand brengen natuurlijk niet ‘de afspraak in de agenda vastleggen’, wel de voorwaarden scheppen zodat de ander en jij en de twee lagen (inhoud en relatie) hun volle ruimte kunnen krijgen.

Wil je leren luisteren in die relatielaag?  Wil jij meer contact hebben met jezelf zodat je beter contact maakt met de andere?  Dan heb ik iets voor jou. Lees hier meer over Ontdek je Eigen Frequentie, een programma op jouw maat waar je van binnenuit deze twee lagen leert kennen.

Interesse? Bel of mail dan voor een vrijblijvende intake.

Welkom!    Filip Lowette +32 475 448719  flow@lowette.be

Comments


bottom of page