top of page
  • Foto van schrijverFilip Lowette

Leiden: op stap gaan met je schaduw

Leiding nemen, leider zijn van mensen, is een uitgelezen podium om het toneelstuk van je leven uit te spelen. Dat kan heel zichtbaar (in de politiek bijvoorbeeld) of heel besloten (in een klein familiebedrijf). Maar één ding is zeker: wie leiding neemt, komt zichzelf tegen. Jung schreef vaak over de behoefte van elk mens om heel te worden (het woord ‘heel’ verwijst naar zowel volledig als gezond). Van Jung komt ook het begrip schaduw. Eenvoudig gezegd zijn dat de dingen in onszelf die we liever niet zien. Dingen waarover wij zeggen: ‘zo ben ik niet’. We splitsen ze af. ‘Ik dominant, gierig, oneerlijk, lui of jaloers? Ik denk het niet!’. Maar even goed kwaliteiten die we ontkennen of onder de mat hebben gestopt: ‘Ik betrouwbaar, hard werkend, nauwgezet, creatief of warm? Neen, zo ben ik niet!’.

Licht en schaduw zijn polariteiten, dingen die tegelijk aanwezig zijn (zoals goed en kwaad, mooi en lelijk, schuld en onschuld). Jung koos de naam schaduw, omdat het dingen zijn die achter ons liggen, die in een gebied liggen waar we doorgaans onbewust van zijn omdat we er niet (meer) naar kijken.

Als leider worden we nog meer de spiegel voorgehouden dan mensen in andere rollen. Want onze schaduwkanten worden wel eens onze blinde vlekken: aspecten van ons die wij niet zien, maar anderen net wel. Met alle kracht proberen we die niet gewenste aspecten van onszelf buiten de deur te houden, zeker de sterke en machtige. Maar medewerkers en collega’s of de media en het publiek spiegelen ze terug. Licht en schaduw komen in de manier waarop we leiden naar voren. Daar is geen ontkomen aan. De eerste neiging is om te ontkennen of weerwerk te bieden. Kun je de spiegel beginnen zien als uitnodiging en kans?

Jung gaf een naam aan dit proces van heelwording: individuatie. In-dividu: niet meer gedeeld; heel, dus. Heel word je door je juist om te keren en je schaduw te leren kennen. Uit eigen ervaring weet ik hoe krachtig de persoonlijkheid daarbij telkens weer tegenstribbelt. Maar het is tijd om om te keren, oprecht te kijken en weer in te sluiten wat afgezonderd was. Een diepere laag in ons, noem ze de ziel, verlangt zo naar heelheid. Schaduw wint het nooit van het licht dat oprechte aandacht brengt. Dat verlangen vertrouwvol volgen is de leerweg van jou als leider. Daar zit je persoonlijke leerprogramma.

Alles wat je insluit, maakt je completer als mens. Alles wat je erkent, maakt je leven voller; niet altijd gemakkelijker, maar steeds rijker en meer aanwezig.

Een heel persoonlijke reis. Want de een is geneigd zijn intuïtie, denken, voelen of doen-vermogen uit te sluiten en bij de ander gaat het meer om zelfrespect, verslavende trouw, een eigen mening vormen of de angst om een knoop door te hakken. Wat heb jij buiten de deur gezet dat de komende tijd om aandacht vraagt? Wil je stoppen met weglopen? Wat zou jij best insluiten in je leiderschap?

Wil je in je leiderschap je mogelijkheden vergroten? Wil jij je ziel laten leiden en je schaduw verkennen? Dan heb ik iets voor jou. Lees hier meer over Ontdek je Eigen Frequentie, een programma op jouw maat waar je je licht én je schaduw van binnenuit ervaart.

Interesse, maar twijfel je of je de moed kan opbrengen en is er ook wat terughoudendheid? Bel dan voor een vrijblijvende intake.

Welkom!

Filip Lowette +32 475 448719 flow@lowette.be


Comments


bottom of page