top of page
  • Foto van schrijverFilip Lowette

Jezelf niet meer in de weg staan

Vanmorgen was een leerrijk moment. De wekker is net afgelopen; ik ben nog slaapdronken. Ik wil me nog eens omdraaien. Mijn bovenlaken wil niet mee. Ik doe meer inspanning, duw me met één arm wat steviger in de matras, maar hoe hard ik ook trek, het laken wil niet bewegen. Tot het tot me doordringt dat ik op een hoek van dat laken lig. Harder drukken maakt net dat het laken zeker niet zal bewegen. Ik zie snel wat wél helpt: geen moeite doen en me helemaal ontspannen. En meteen gaat de beweging vanzelf. Zo gemakkelijk is het. Ik soes nog wat en ik zie de parallellen: net op dezelfde manier staan we bewust of onbewust onszelf in de weg in ons gewone handelen van elke dag. En net zo kan daar de uitweg zijn: jezelf ontspannen en geen moeite doen.

Dit jaar is het aan jou om die buurtbarbecue te organiseren, je doet veel moeite en de buren op wie je rekent, pakken het maar niet op. Je mailt boos. Of je wil dat je medewerker in actie komt, je dringt telkens aan en er gebeurt niets. Zou het kunnen dat je op zo’n moment jezelf in de weg staat?

Lukt het je om duidelijk te zijn over wat je wens of behoefte is (richting geven) en daarna de de ander de kans te bieden op zijn of haar manier bij te dragen en initiatief te nemen (ruimte geven)?

Er zijn verschillende hoeken van waaruit je jezelf in zo’n geval in de weg kunt staan. Hier zijn er een paar bekende.

Als verantwoordelijkheid voor jou een kernwaarde is, dan zou het kunnen dat je bijvoorbeeld inhaakt op iemand die eerder losjes met afspraken omgaat. Als die medewerker of baas zich niet aan de afspraken en de timing houden, dan dreig jij immers zelf niet tijdig of kwaliteitsvol te kunnen leveren wat jij beloofd hebt. Dan verhard je en begin jij harder te duwen. Maar helpt dat, die ‘moeten’-stand?

Als kwaliteit en schoonheid voor jou kernwaarden zijn, dan zou het kunnen dat je bijvoorbeeld inhaakt op iemand die tevreden is met (in jouw beleving) minder: minder snel, minder mooi, minder grondig, kortom: minder perfect dan wat jij in je hoofd hebt. Dan word je ongeduldig (misschien zelfs paniekerig). ‘Dan doe ik het liever zelf’, zeg je dan. Zonder dat je het beseft, sluit je je hart af en veroordeel je. Maar leidt ‘perfect’ daarmee vaak niet tot ‘alleen’?

Weet je van jezelf dat je jezelf wel eens in de weg staat? Heb jij zelf (of je omgeving) daar ook last van? En vooral: wil je ontdekken hoe je het anders zou kunnen aanpakken? Dan heb ik iets voor jou. Lees hier meer over Ontdek je Eigen Frequentie, een leergang op jouw maat.

Interesse?

Neem dan deel aan de komende info-avond. Neem gerust contact met me op of meld je aan voor een vrijblijvende intake. Welkom!

Filip Lowette +32 475 448719 flow@lowette.be

Comments


bottom of page