top of page
  • Foto van schrijverFilip Lowette

Je eigenfrequentie

Stel jezelf voor op een schommel. Je begint te schommelen; daar moet je wat moeite voor doen. En als vanzelf bereik je dan een moment waarop je met weinig moeite heen-en-weer gaat. Dat ritme heet eigenfrequentie, bepaald door de lengte van de touwen. Voor elke schommel is die net wat anders, een beetje sneller of trager. Probeer nu eens actief sneller of opzettelijk trager te gaan. Dat valt tegen. Veel sneller kan je niet; hoger wel, maar sneller heen en weer? En actief vertragen (anders dan je laten gaan) al evenmin. Maar gewoon verder schommelen op het natuurlijke ritme van de schommel: dat lukt met telkens op het juiste moment een heel klein zetje. Dus met erg weinig moeite maar wel met enige aandacht.

Dat is waar eigenfrequentie over gaat: die plek, die snelheid, die beweging waarbij je met volle aandacht en een heel kleine herhaalde inspanning heerlijk schommelt.

Bij ons mensen is dat net zo. Elk van ons heeft zo zijn eigenfrequentie. Waar gaat dat dan bij ons mensen over?

Als je zo dicht mogelijk bent bij wie je in oorsprong bedoeld bent te zijn, dan zit je dicht bij je eigenfrequentie. Net zoals bij de schommel kun je dat heel goed zelf waarnemen. Wat je doet, gaat dan als vanzelf; dat voelt goed en je gedachten, gevoelens en handelingen gaan hand in hand. We zijn dan ‘in ons element’.

Het is die plek, die snelheid, die beweging waarbij je met heel weinig inspanning heerlijk leeft. Als leider ken je dat zeker, die momenten waarop je met heel kleine impulsen grote werking hebt. Er is dan een lichtheid in je, een gemak, een naturel. De juiste woorden komen vanzelf-sprekend op het juiste moment. Je handen lijken vanzelf te handelen. Je gedachten zijn creatief en vlot. Je gevoelens dienen je in de plaats dat ze je overnemen of weer eens afwezig zijn. In een gesprek of een vergadering leidt oogcontact met de ander vanzelf de volgende gedachte, de volgende beweging, het volgende argument.

Maar hoe kom je bij jouw eigenfrequentie? In de vorige paragraaf zitten belangrijke aanwijzingen: als wat we denken, voelen en doen niet licht, gemakkelijk, natuurlijk of vanzelf-sprekend is, zitten we niet op onze eigen frequentie. In het beeld van de schommel zitten we dan erg ons best te doen en hard te werken. Vooral heel vermoeiend zonder het effect te hebben waar we naar verlangen. Dat kunnen wij mensen jaren volhouden, zo naast onze eigen frequentie leven. We leven op de frequentie van anderen, niet op die van onszelf. We gaan ongemerkt de weg van anderen, niet onze eigen weg.

Wil jij weer ontspannen schommelen op het ritme van jouw eigen frequentie? Dan heb ik iets voor jou. Lees hier meer over Ontdek je Eigen Frequentie, een leergang op jouw maat waar je van binnenuit leert.

Interesse?

Neem dan deel aan de komende info-avond. Neem gerust contact met me op of meld je aan voor een vrijblijvende intake.

Welkom!

Filip Lowette +32 475 448719 flow@lowette.be

תגובות


bottom of page