top of page
  • Foto van schrijverFilip Lowette

In team

De CEO vertelt me honderduit over zijn situatie en wil alles weten over hoe ik zijn team beter zou kunnen laten functioneren.

Op een gegeven moment zeg ik: ‘Om goed in team te werken, moet je op een bepaalde manier intiem met elkaar durven worden’.

Hij trekt zich letterlijk een centimeter terug, fronst de wenkbrauwen en kijkt verrast: ‘Intimiteit in een directieteam!’ Ik glimlach, want het is een reactie die ik goed ken. ‘Wat komt er bij je op als ik dit zeg?’, vraag ik.

‘Dat je alles van elkaars privé-leven moet weten, dat je met elkaar buiten de werktijd nog onder directeuren moet gaan sporten of naar de sauna moet, of dat je samen op skivakantie gaat’, somt hij gesticulerend op.

‘Neen, wat ik bedoel is dat je, ook en vooral hoog in de organisatie, kwetsbaar durft te spreken, elkaar feedback durft te geven en dat je elkaar aan durft te spreken op elkaars gedrag. Dat is ook een vorm van intiem worden met elkaar, en die is voor veel mensen spannender dan met elkaar op skivakantie gaan. Het gaat er immers over dat je elkaar precies durft te zeggen wat je van elkaar vindt, zowel positief als negatief. En het gaat er ook over dat je jezelf echt openstelt om te horen wat de ander van je vindt. Als je dit begint te doen, worden relaties wel spannender, maar ook eenvoudiger. Ik merk dat veel mensen in hoge functies vinden dat je dit niet met elkaar hoeft te doen.’

Wanneer ik directieteams en raden van bestuur begeleid, blijkt geregeld hoeveel er onder de vergadertafel terecht is gekomen. Dingen die niet uitgesproken worden, blijven echter wel in de achtergrond aanwezig. Ze zorgen, vaak onbewust, voor storing. In radiotermen heet dat ruis.

‘Je bedoelt dus dat wanneer een directieteam echt niet goed functioneert, er vrijwel altijd een hoop dingen onder tafel zitten.’ Hij glimlacht bij de herkenning van het beeld van boven en onder de tafel. Hij zegt dat hij die dingen ook eens bespreekbaar wil maken: ‘Dat zou ons team ten goede komen’. Maar hij vertelt ook over zijn vrees: “Is het niet ook een doos van Pandora? Wordt onze top niet onbestuurbaar als je het luik in de tafel opent en er een ongecontroleerde stroom ingehouden verleden naar boven komt?’

‘En heb je schrik dat je daarin misschien zelf beschadigd wordt?’, vraag ik. ‘Neen, neen’, zegt hij terwijl zijn hoofd ongemakkelijk ja knikt.

Die vrees erken ik. Opener worden is spannend. Maar het levert zoveel op als je het wél durft: wanneer er minder of niets meer onder de tafel broedt, stijgt de besluitvaardigheid van worden beslissingen sneller en om de juiste redenen genomen, blijven goede mensen aan boord, en wordt het belang van de organisatie meer gediend dan persoonlijke belangen.

Wil je verder lezen over hoe het deze CEO verder verging en wat intiemer worden voor hem en zijn team opleverde? Bestel dan nu dit e-book: In team, Een verhaal over een directeur die zijn team beter wil laten functioneren. Lees je liever in het Engels? Dan vind je Inteamacy hier.

Wil ook jij opener en vertrouwvoller met je team samenwerken? Bel of mail dan voor een vrijblijvende afspraak. Filip Lowette +32 475 448719 flow@lowette.be www.lowette.be

留言


bottom of page