top of page
  • Foto van schrijverFilip Lowette

'Ik ben bang ontmaskerd te worden'

‘Ik leef al mijn hele carrière met de angst dat ik ga ontmaskerd worden’, zegt hij gespannen. Hij is vooraan in de veertig. En sinds een jaar directeur van een grote divisie met internationale vertakkingen. Voor collega's en de buitenwereld heeft hij het gemaakt. Maar hij twijfelt. De spanning in zijn lichaam speelt weer op. Hij wil ze niet meer ontkennen.

‘Wat vrees je dan?’, vraag ik.

‘Dat de managers die ik aanstuur zullen zien hoe ik echt ben. Helemaal niet zo zelfzeker. Helemaal niet zo vakkundig. Dat ik eigenlijk niets kan.’

Ik laat even wat stilte.


Hij vertelt verder hoe elke nieuwe uitdaging aantrekt. Elke nieuwe functie is zo’n uitdaging. Het eerste jaar van een nieuwe functie voelt hij zich sterk en zeker en heeft hij veel energie. Voor zichzelf verschuilt hij zich in die periode achter de ‘tijd om te leren’, de ‘leercurve’ en de ‘complexiteit die hij onder de knie krijgt’. Maar na dat eerste gloriejaar sluipt steeds weer die angst binnen. Die angst om ontmaskerd te worden. De angst dat ze hem gaan zien zoals hij zich diep van binnen voelt: kwetsbaar, klein, onkundig.

‘En wat zou het ergste zijn dat er zou kunnen gebeuren als ze dat zouden zien?’

Hij denkt na. Er valt een stilte. Er klinken enkele woorden. Een beetje aarzelend. En dan komt vanzelf wat voor hem het ergste zou zijn: afwijzing. Niet zomaar afwijzing, maar ‘afwijzing om wie ik ben’ en 'de ander kwijtspelen omdat die me dan niet meer willen’ en daarna ‘alleen achter blijven’ .


Hij is zichtbaar geraakt als ik hem meeneem naar de parallel met vroeger. Hij schiet vol wanneer hij vertelt hoe hij zich als kind afgewezen voelde als hij thuis spontaan zichzelf was. En hoe hij zich na die blik van vader of een commentaar van moeder totaal alleen voelde. Hoe hij daardoor geleerd had niet spontaan of authentiek te zijn. Dat hij nu pas toelaat hoe het voelt om achter een masker te leven.

En daarna vertelt hij verder over het patroon dat zich in zijn carrière had gevormd: ‘Telkens wanneer na ongeveer een jaar in een nieuwe functie deze angst weer opsteekt, begin ik mijn vertrek voor te bereiden. Ik realiseer me nu pas dat precies deze angst de drijfveer is van mijn jobhopping.’

‘En hoe kun je zeker weten dat je managers jou klein, onzeker en onkundig beginnen vinden?’


Hij kijkt met grote ogen, verbluft. Ik herhaal mijn vraag en daag hem uit zijn vermoeden, zijn interpretatie bij zijn managers te checken. ‘Dan pas ga je weten of wat je vreest wel waar is.’

In de week die volgt, gaat hij de uitdaging aan. De feedback die hij krijgt van zijn team toont een geheel ander beeld dan hij verwachtte: hij hoort lof waar hij altijd op hoopte, en nu moeilijk kan toelaten. Hij is het meest geraakt wanneer een manager hem bedankt voor zijn moed om dit kwetsbare onderwerp op tafel te leggen. ‘Daarmee zie ik meer dan je masker van perfectie. Nu zie ik je zoals je echt bent, en dat stelt me gerust. Nu voel ik me veilig om mezelf ook te tonen. Dankjewel voor je voorbeeld.’

Hij schiet weer vol wanneer hij me dit vertelt. ‘En ik die al die jaren, telkens weer vreesde dat zij mij zouden ontmaskeren. Er was niemand die me dreigde te ontmaskeren. Het masker was een overtuiging  tussen mijn oren. Het was ik die mezelf moest ont-maskeren!'

Voel jij ook ongemak en verdriet dat je leeft achter een masker gevormd door sociale wenselijkheid ? En zou je vrijer willen zijn, je als leider tonen zoals je diep van binnen bent? Dan heb ik iets voor je. Lees hier meer over Ontdek je Eigen Frequentie, een leergang op jouw maat waar je net als de man in de bovenstaande blog van binnenuit kan ervaren wat jouw eigen manier is om telkens je masker te laten afglijden.

Interesse, maar is er ook wat terughoudendheid? Bel dan voor een vrijblijvende intake. Welkom!

Filip Lowette +32 475 448719  flow@lowette.be

Comments


bottom of page