top of page
  • Foto van schrijverFilip Lowette

Een vrij antwoord bieden

Thuis speelden ongeschreven regels. Daar was je loyaal aan de familie, de groep, vaak zonder dat je het wist.

Deze regels en wetten neem je mee in je team, de plek en de groep waar je nu leiding neemt en ‘woont’. Dat gebeurt gewoon, je kunt er niet omheen.


Want van hoe het vroeger thuis ging, kom je niet zomaar los. Dat waren sterke regels die je dierbaar zijn of net niet, maar die in elk geval een grote trekkracht hebben. Ooit komt de dag dat je in contact komt met andere regels: in het gezin van je beste vriend of vriendin, in het gastgezin van je uitwisselingsprogramma, in je schoonfamilie, in de organisatie waar je werkt, in het land waar je tijdelijk een opdracht vervult.


Wanneer het verschil tussen die regels en wetten groot is, kan er twijfel of zelfs een tweestrijd ontstaan: welke regels moet ik nu volgen? Mogelijk raak je daardoor van de wijs, bijvoorbeeld op je nieuwe werkplek. Je collega’s en medewerkers merken onbewust dat je niet meer stevig staat. En zelf slaag je er niet in om precies je gevoelens te benoemen of uitgelegd te krijgen wat er nu scheelt. Dat komt omdat de gevoelens ver terug gaan in de tijd. Ongemerkt is een film van vroeger voor de situatie van nu geschoven. Die film wordt getriggerd niet alleen door beelden maar zelfs door geuren en klanken. De ervaring van nu activeert het beleefde van toen. Je zit zonder dat je het weet in een teletijdsmachine.


Bijvoorbeeld: Je krijgt een onverwacht verzoek, een commentaar over je uiterlijk, een directe vraag tijdens een vergadering, een antwoord op jouw mail blijft maar uit, je ziet dat een collega het niet redt.


Als vanzelf reageer je, in een split second. In de bovenstaande voorbeelden kan dat respectievelijk zijn: je wantrouwt en valt aan, je trekt je gekwetst terug, je krijgt blozend een blackout, je word geïrriteerd maar uit het niet, je springt in om de ander te redden.


Wat je voelt, lijkt niet in proportie te staan met wat net gebeurde. Dat merk je op. Objectief gezien lijkt het een simpele neutrale gebeurtenis, maar ze schudt je door elkaar. In elk van deze gevallen reageer je automatisch, onbewust. Zoals toen, thuis. Wat je toen ontwikkeld hebt om het thuis leefbaar te houden, roept luid. Omdat alles in jou wil voorkomen dat het weer fout gaat zoals toen. In elk geval is je reactie van toen geen gepast antwoord op de gebeurtenis van nu. De keuze voor een andere, vrije weg ontbreekt je voorlopig.

Wil jij ook vrije keuze hebben? Wil jij een vrijer antwoord bieden op wat je raakt liever dan een automatische reactie die niet past bij nu? Dan heb ik iets voor jou. Lees hier meer over Ontdek je Eigen Frequentie, een leergang op jouw maat waar je ruimer dan cognitief en analytisch leert waarnemen. En waar je de filters leert doorzien die ooit levensbeschermend waren en die je nu belemmeren om vrij een antwoord te bieden op wat op je afkomt.

Interesse, maar is er ook wat terughoudendheid? Bel dan voor een vrijblijvende intake. Welkom!

Filip Lowette +32 475 448719 flow@lowette.be


Comments


bottom of page