top of page
  • Filip Lowette

Een gevarieerde gereedschapskist ontwikkelen


‘Voor wie alleen een hamer heeft, lijkt alles op een spijker’. Deze bekende uitspraak komt van Abraham Maslow, de Amerikaanse psycholoog die veel belang hechtte aan gezonde persoonlijke ontwikkeling.

Zijn metafoor spreekt over drie dingen: hoe we kijken, wat we zien en de manier waarop we situaties tegemoet treden op basis van deze twee.

De manier waarop je waarneemt, is de hamer in de metafoor. Bijvoorbeeld: je bent hoogopgeleide en vooral sterk in analytisch en conceptueel denken. Die cognitieve en mentale voorkeur van waarnemen maakt dat de kans bestaat dat je geen contact hebt met bijvoorbeeld de gevoelskant in jezelf. Als dat zo is, heb je mogelijk weinig gevoelswaarneming, of weinig contact met je lichaam. Of weinig verbinding met je intuïtie of met de energie van bijvoorbeeld een vergadering. Energetisch waarnemen, intuïtief waarnemen en lichaamsgericht waarnemen zijn andere en bijzonder rijke manieren van ‘kijken’ die slecht heel beperkt of nog niet in jouw gereedschapskist zitten.

De manier waarop je waarneemt, is bepalend voor wat je ziet. Wat we zien, is dan de spijker in de metafoor. De cognitief sterke persoon in ons voorbeeld, ziet waarschijnlijk vooral de onderdelen, minder het geheel. Ziet vooral details en losstaande onderdelen, minder de verbinding. Analyseert prima, maar een synthese en het grote plaatje zijn lastiger. Ziet vooral feiten, minder de gevoeligheden. Spreekt en luistert vanuit argumenten, minder vanuit de kwaliteit van de relatie op het moment van het gesprek.

De manier waarop we situaties tegemoet treden, dat is het slaan van de hamer waar de metafoor zonder woorden naar verwijst. Een heel cognitief en denkend ingestelde vader, loopt de kans dat hij geheel naast de kwestie reageert op zijn dochter die wanhopig vertelt over het examen van de volgende dag. Iemand die geleerd heeft dat met strijd alles op te lossen is, zal vooral situaties rond zich zien waar het nodig is om te strijden (en die ook uitlokken). Iemand die geleerd heeft dat situaties opgelost raken als hij zich maar aanpast, zal dominante situaties rond zich zien om zich aan aan te passen (en die ook opzoeken).

Wanneer je de manieren waarop je waarneemt verbreedt, wanneer je je palet verruimt, word je een integraler waarnemer. Je begint anders te zien: ‘Er zijn nog andere dingen dan spijkers. En: de kwaliteit van mijn hamer heeft me eenzijdig gemaakt. ik heb andere mogelijkheden dan mijn hamer’. Hierdoor krijg je een gereedschapskist met meer dan één werktuig. Wie gevarieerder gereedschap ontwikkelt, kan niet alleen dezelfde situaties op meerdere manieren tegemoet treden. Hij kan ook verscheiden soorten situaties op een aangesloten, adequate en tegelijk ontspannen manier aan.

Juist in deze tijd, waar verandering je zo triggert in je gewoonten, word je ruimer mens en leidinggevende als je je gereedschapskist verbreedt. Dat begint bij integraler waarnemen, opmerken wat je dan anders ziet en van daaruit een nieuwe mogelijkheid proberen om te reageren of actie te ondernemen. Je zal merken dat je veel meer innerlijke kwaliteiten hebt dan je dacht, en je uiterlijke optreden zal erdoor verstevigen.

Verlang je ernaar om in beweging te komen en een gevarieerde gereedschapskist te ontwikkelen? Dan heb ik iets voor je. Lees hier meer over Ontdek je Eigen Frequentie, een leergang waarin integraal waarnemen centraal staat.

Interesse? Neem gerust contact met me op of meld je aan voor een vrijblijvende intake.

Welkom!

Filip Lowette +32 475 448719 flow@lowette.be

Comentários


bottom of page