top of page
  • Foto van schrijverFilip Lowette

Coachen en waarnemer worden van jezelf

Ik begeleid vele leidinggevenden en teams aan de top, ook al ben ik geen gecertificeerd coach.

Waar ik het meest op let zijn de kwaliteiten van iemand, en de schaduwkanten. Dat zijn vervormingen, overdrijvingen waar iedereen wel in terecht komt als hij/zij die kwaliteit te fel inzet of juist inhoudt. Die schaduwkant willen we meestal liefst vermijden, hoewel in die ontkende trekken juist goud verborgen zit.

De verkenning van je schaduw gebeurt door er licht op te zetten. En dat licht heeft een eenvoudige naam: aandacht.

De aandacht richten is waarnemer te worden van wat er gebeurt in het contact, zowel in het contact met jezelf (innerlijk) als met de ander. Die anderen kunnen zowel boven (ceo, RvB), naast (collega directeuren), onder (medewerkers) als het andere (dingen, structuren, processen, procedures) zijn. Waarnemer worden van jezelf en je verhouding tot al dit andere is een mooie en grote, belangrijke stap in voller en gezonder leven. Iedereen kan dit. Sommigen doen dit op een spontane en natuurlijke manier. Voor anderen zijn boeken een grote hulp. Maar voor de meesten onder ons gaat dit sneller en diepgaander in het contact met iemand die deze waarnemende kwaliteit inzet en helpt richten. Hij kan de truken van de mind, die deze zelfobservatie wil saboteren en ontkrachten, helpen doorzien en telkens weer jouw aandacht richten op wat er echt gebeurt. Zo iemand kan een formele of informele mentor zijn, een coach, een ouder, een therapeut.

De Indische wijsheidsleraar Krishnamurti schreef:

The movement of behaviour is the sure guide to yourself; it's the mirror of your consciousness; this mirror will reveal its content, the images, the attachments.’

Een goede begeleider helpt door spiegel te zijn, schijnwerper die licht zet op het gedrag waar de leidinggevende last van heeft, of waarmee hij anderen of de organisatie tot last of juist ten dienste is. Doel is dat de coachee zich dat spiegelen eigen maakt en zelf ‘spiegelaar’ wordt.

Het gaat dus niet om iets te herstellen dat kapot is. Het gaat wel om de ander bewust helpen maken van waarin zijn/haar kwaliteiten doorschieten, de effecten daarvan te laten aanvoelen, hem/haar te steunen in het verlangen het anders te willen, en hem/haar dan aanmoedigen om de weg uit de gekende groef nemen. En hem/haar erbij houden als de weerstand tot verandering het weer overneemt.

Wat betekent dit voor jou als coach? De rol van de coach is dus schijnwerper zijn: de schijn waarin wij leven omverwerpen, de schijn laten inzien. Om dat goed te kunnen, ligt er een belangrijke verantwoordelijkheid bij jou als coach: je moet je eigen schijn in vraag blijven stellen, de trucs van je eigen mind steeds weer blijven ontdekken. Want de kwaliteit van je eigen innerlijke gesteldheid is de bron van de kwaliteit van jouw interventie. Als jouw ‘inner state’ op één of ander vlak zelf vertroebeld is, kun je de ander niet helpen maar moet je zelf weer eerst helder worden.

Ben je een sterke coach en wil je je eigen schijn in vraag blijven stellen? Zoek je naar een plek waar dit helder, direct en respectvol kan? Dan heb ik iets voor je.

Lees hier meer over Ontdek je Eigen Frequentie, een leergang op jouw maat waar je van binnenuit jouw ‘inner state’ verruimt en jouw goud verder blootlegt.

Interesse? Neem gerust contact met me op of meld je aan voor een vrijblijvende intake.

Welkom!

留言


bottom of page