top of page
  • Foto van schrijverFilip Lowette

‘Behandel jezelf als iemand voor wiens zorg je verantwoordelijk bent.’

En toch doe ik niet wat nodig is’, zegt hij, ‘terwijl ik alle kennis en ervaring heb, alle tools om voor mezelf te zorgen en niet weer vast te lopen.’ Hij is ondernemer en heeft vijf jaar eerder ons persoonlijk ontwikkelingstraject Ontdek je Eigen Frequentie gevolgd. Hij had daar ervaren hoe hij spontaner en vrijer kon leven, beter grenzen kon stellen en meer in contact met zichzelf kon blijven. Maar de goede nieuwe gewoonten waren toch weer overwoekerd door oude patronen. Hij zorgt niet goed voor zichzelf. ‘Het contact met mezelf is meestal ver weg.’


Ik neem hem mee in een korte visualisatie. Hij sluit de ogen. Doe je ook even mee?

Haal je iemand voor de geest voor wiens zorg jij verantwoordelijk bent. Dat lukt hem snel. Hij is gewoon om goed voor anderen te zorgen. Neem nu waar hoe jij betrokken bent op deze persoon. Waar voel je dat in je lichaam? Vanuit welke plek in je lichaam vertrekt die zorg?


Hij noemt zijn hoofd en zijn hart. Ik laat hem verder verkennen hoe hij dan precies die andere behandelt. Ook dat lukt. Ik vraag hem langzaamaan het beeld van die andere te laten vervagen en zich helemaal te richten op zijn manier van zorgen. Hij neemt zijn tijd. Welke gedachten, intenties, liefde en betrokkenheid horen daarbij. Hij vertelt vanuit zijn hart over hoe hij anderen, voor wiens zorg hij verantwoordelijk is, behandelt.

Wanneer hij deze hele ‘gestalt’ van zijn eigenste manieren van zorgen en verantwoordelijk zijn in zich heeft opgenomen, zeg ik: en stel je nu voor dat je deze intentie, liefde en overtuiging inzet voor jezelf. Stel je dus voor dat jij op deze manier voor jezelf zorgt!


Het is een onverwachte wending. Hij is verrast. Het zorgt eerst voor verwijdering: hij kan zichzelf niet voorstellen als iemand die hij op deze manier zou behandelen. Dan maakt hij toch contact met de mogelijkheid dat hij precies zo voor zichzelf zorgt. Hij schiet vol: de manier van betrokken zorgen voor de ander doet ontroerend goed als hij ze op zichzelf toepast. Hij wordt er warm en rustig van. Hij voelt zowel de verantwoordelijkheid die erbij hoort als de innerlijke kracht die beschikbaar blijkt om voor zichzelf te zorgen.

De verbinding met zichzelf is hiermee hersteld.

Hierdoor kan hij weer contact maken met wat goed is voor hem om te doen: bijvoorbeeld minder uren werken, minder roken en drinken, meer rust nemen, geregeld stoppen en heel eenvoudig voelen wat hij nodig heeft, uitkomen voor zijn behoeften. Dingen die hem helpen om vanzelf-sprekend te leven.

Deze visualisatie kwam in me op nadat ik volgende zin las:

‘Behandel jezelf als iemand voor wiens zorg je verantwoordelijk bent.’

Het is Regel 2 uit het boek ‘12 regels voor het leven’ van de Canadese professor psychologie Jordan Peterson.

Ben jij de zorgende verbinding met jezelf wel eens kwijt? Wil je de weg terug wandelen naar wie je echt bent? Dan heb ik iets voor jou. Lees hier meer over Ontdek je Eigen Frequentie, een leergang op jouw maat waar je ruimer dan cognitief en analytisch leert waarnemen. En waar je van binnenuit ervaart wat jouw eigen manier is om vanzelf-sprekend te leven.

Interesse, maar is er ook wat terughoudendheid? Bel dan voor een vrijblijvende intake. Welkom!

Filip Lowette +32 475 448719 flow@lowette.be

Comments


bottom of page