top of page
Helder waarnemen
Kennismaken met non-dualiteit 
'Je bent geen druppel in de oceaan.
Je bent de hele oceaan in één druppel'  (Rumi)
Retreat 
zo 10 tot woe 13 december 2023
Land aan Zee, Burgh Haamstede, Zeeland
Schermafbeelding 2022-11-29 om 09.44.04.png
Non-dualiteit

De term non-dualiteit verwijst naar ‘niet-twee’, ‘niet-gescheiden’.

‘In non-dualiteit worden we uitgenodigd om opnieuw zonder vooroordeel de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn en niet zoals we denken dat ze zijn.’  

Een veel gebruikte metafoor is die van de golf en de oceaan. ‘De persoon, het ego, is dan zoals een golf die bij de geboorte verschijnt uit de oceaan en bij de dood weer verdwijnt in de oceaan. Deze vergelijking is vooral nuttig om aan te geven dat het ego en het Zijn nooit van elkaar gescheiden zijn. … Wat we werkelijk zijn is water, dat zich uit als golf op een individueel niveau en als oceaan op een wezenlijk niveau. … We kunnen als persoon, als golf, deze Oceaan niet waarnemen. We kunnen het alleen maar zijn, en dat doen we al. We zijn dat al. Het is onze natuurlijke staat.’ 

Jan Kersschot

Dagen vol actieve experimenten

Je komt in een warme lab-omgeving waar je je waarneming via directe ervaring kunt onderzoeken​. Elk experiment is een uitnodiging om het eenvoudige Zien te zien en het meest eenvoudige 'Ik ben' weer te herkennen. En wat zeggen recente inzichten in neuropsychologie en fysica over waarnemen? ​

'I am inviting you to doubt

what the world tells you

about your identity,

and take a fresh look

at yourself for yourself.'

Douglas Harding

DSC_1326.JPG
Zondag en maandag
'What you are looking for,
is what is looking'​*

Hoe nemen we gewoonlijk waar? Alle experimenten verleggen onze aandacht zodat je gaat zien wat normaal over het hoofd gezien wordt.  Wat is het ego/ de persoonlijkheid/ de mind/ het afgescheiden zelf en hoe beïnvloedt het onze waarneming?

Zelfs terwijl je nu deze tekst leest: wat is er dat je niet meer ziet, dat nu uit het zicht is, terwijl het zo eenvoudig dichtbij is: wat is het dat nu kijkt?

Wei wu Wei

IMG_9193.jpeg
Dinsdag en woensdag
Hoe is dan helderheid en eenvoudig 'zijn'?​

Doorheen de eerste dagen ben je al wat losgekomen van de inhoud van je ervaring en heb je eenvoudige gewaarwording weer leren 'zien'. In deze volgende dagen onderzoeken we verder de aard en kwaliteiten van helderheid en eenvoudig gewaarzijn, bewustzijn, Zijn. Doorheen deze dag kunnen een nieuw begrip en inzicht ontstaan in bekende thema's: wat zijn gedachten en gevoelens eigenlijk, geboorte en sterven, gemis en verlangen, tekort en angst, tijd en ruimte.  

IMG_7215.JPG
Schermafbeelding 2022-12-01 om 15.23.50.png

Ken jezelf, (Tempel van Apollo, Delphi, Griekenland)

Wat deze dagen je brengen

Al van jongsaf aan gaan we op zoek naar geluk en vervulling via dingen buiten onszelf: dingen hebben, dingen doen, weer een nieuwe job of nog een andere relatie. Dat doen we omdat we ongemak en gemis voelen. We hopen ons leven te verbeteren. Die inspanningen leiden wel eens tot tevredenheid en geluk. Maar meestal blijken ze van korte duur. En dan begint de onrust opnieuw.  Onze ware aard, wat we in essentie zijn, is al vrij van tekort, ongemak of gemis. De rust, tevredenheid en geluk die we buiten ons zoeken zijn er al, maar zijn versluierd zoals de altijd blauwe lucht versluierd kan zijn door wolken. Dat komt omdat we onszelf wel al gedeeltelijk maar nog niet helemaal kennen. Jezelf kennen is de kern van vrijwel alle wijsheidstradities. En jezelf kennen begint bij helder waarnemen.

Praktisch
 • Wanneer: 

  • zo 10 tot woe 13 december 2023

  • Aankomen zo om 19u; we starten om 19u30

  • Vertrek woe om 11u

 • Plaats:

 • Kosten:

  • 465€ voor een éénpersoonskamer

  • 345€ voor gedeelde tweepersoonskamer

  • Inclusief maaltijden, bed- en badlinnen, gebruik sauna (op vaste momenten), de vaste Land aan Zee activiteiten (yoga, natuur, sauna, bewegen, meditatie, community)
 • Inschrijven?

Scherm­afbeelding 2023-03-28 om 16.26.20.png
bottom of page