Oceaan
Helder waarnemen
Kennismaken met non-dualiteit 
'Je bent geen druppel in de oceaan.
Je bent de hele oceaan in één druppel'  (Rumi)
Voor wie 'Ontdek je Eigen Frequentie' eerder volgde

 

Elk jaar organiseren we open vervolgdagen. Vanaf 6 deelnemers starten we een groep op.

Helder waarnemen
 

Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken,
blijf ik denken zoals ik altijd heb gedacht.

Als ik blijf denken zoals ik altijd heb gedacht,
blijf ik geloven wat ik altijd heb geloofd.

Als ik blijf geloven wat ik altijd heb geloofd,
blijf ik doen zoals ik altijd heb gedaan.

Als ik blijf doen zoals ik altijd heb gedaan,
blijft mij overkomen wat mij altijd overkwam.

(Auteur onbekend)

DSC_1326.JPG
21B0473E-FBFA-465B-A4BE-39B26A54BD13_1_105_c.jpeg
Non-dualiteit

De term non-dualiteit verwijst naar ‘niet-twee’, ‘niet-gescheiden’.

‘In non-dualiteit worden we uitgenodigd om opnieuw zonder vooroordeel de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn en niet zoals we denken dat ze zijn.’  Een veel gebruikte metafoor is die van de golf en de oceaan. ‘De persoon, het ego, is dan een golf die bij de geboorte verschijnt uit de oceaan en bij de dood weer verdwijnt in de oceaan. Deze vergelijking is vooral nuttig om aan te geven dat het ego en het Zijn nooit van elkaar gescheiden zijn. … Wat we werkelijk zijn is water, dat zich uit als golf op een individueel niveau en als oceaan op een wezenlijk niveau. … We kunnen als persoon, als golf , deze Oceaan niet waarnemen. We kunnen Het alleen maar zijn, en dat doen we al. We zijn dat al. Het is onze natuurlijke staat.’ 

Jan Kersschot

Twee dagen vol actieve experimenten

Het grootste deel van deze tweedaagse bestaat uit eenvoudige experimenten van helder waarnemen​. Elk van hen is een uitnodiging om het eenvoudige Zien te zien en ons meest eenvoudige 'Ik ben' weer te herkennen. We gebruiken geregeld metaforen, want helderheid zit vol paradoxen. Metaforen verschalken de logische mind die wil begrijpen wat niet te begrijpen is.

'I am inviting you to doubt

what the world tells you about your identity,

and take a fresh look at yourself for yourself.'

Douglas Harding

E7A1C72E-FFF6-4DF6-B00A-15F7AB6D0054_1_105_c.jpeg
Dag 1
'What you are looking for,
is what is looking'​*

In deze eerste dag wordt duidelijk waarom we al van jongsaf aan lijden en tekort voelen en op zoek gaan naar geluk en vervulling via dingen buiten onszelf: dingen hebben; drinken of roken; dingen doen; nog een nieuwe job of een andere relatie. Onze ware aard, wat we in essentie zijn, is al vrij van lijden. De rust, tevredenheid en vervulling die we zoeken is er al, maar we ervaren ze niet omdat we onszelf wel al gedeeltelijk maar nog niet helemaal kennen. Jezelf kennen is de kern van vrijwel alle wijsheidstradities. En jezelf kennen begint met helder waarnemen.

Vandaag doen we experimenten in waarnemen. Hoe nemen we gewoonlijk waar? Alle experimenten verleggen onze aandacht zodat je ziet wat je normaal over het hoofd gezien wordt.  Wat is het verschil tussen onze gebruikelijke waarneming en directe waarneming zonder tussenkomst van geheugen, gedachten of gevoelens? Wat is het ego/ de persoonlijkheid/ de mind/ het afgescheiden zelf en hoe beïnvloedt het onze waarneming? Terwijl je nu deze tekst leest: wat is er dat je niet meer ziet, wat nu uit het zicht is, terwijl het zo eenvoudig dichtbij is? Wat is het dat kijkt?

De experimenten van deze eerste dag verkennen drie lagen van ervaring: wat ik waarneem, wat ik daarbij denk en voel, en tenslotte het feit gewoon eenvoudig gewaar te zijn.

Wei wu Wei

E7A1C72E-FFF6-4DF6-B00A-15F7AB6D0054_1_105_c.jpeg
Dag 2
Hoe is dan helderheid en eenvoudig 'zijn'?​

Doorheen de eerste dag ben je wat losgekomen van de inhoud van je ervaring en heb je eenvoudige gewaarwording weer leren zien. In deze tweede dag onderzoeken we de aard en kwaliteiten van helderheid en eenvoudig gewaarzijn, bewustzijn, Zijn. ​

Doorheen deze experimenten komen we bij een nieuw begrip en inzicht in bekende thema's: wat zijn gedachten en gevoelens eigenlijk, geboorte en sterven, gemis en verlangen, tekort en angst, tijd en ruimte.  

E7A1C72E-FFF6-4DF6-B00A-15F7AB6D0054_1_105_c.jpeg
Data voor 2023
 • Wanneer: 

  • Data volgen

 • Plaats:

  • De Heerlijckyt van Elsmeren

 • Kosten:

  • per persoon 1.450 € excl. BTW als een vennootschap betaalt

  • per persoon 950 € incl. BTW als je privé betaalt

  • verblijfskosten: 430€

 • Aanmelden?

  • druk op de knop hieronder of bel (+32 475 448719)